Det negativa med OG är att det är knöligt att räkna med.
Konvertera värden till antingen Öchsle eller ºPlato.
Formeln för att konvertera OG till Öchlse ser ut så här om OG är kg/liter.
Öchsle = (OG - 1) * 1000
Exempel
OG 1,050 => (1,050-1) * 1000 = 50 Öchsle.
Nu så blir det lättare att beräkna hur man ska späda om man har för högt OG.
Säg att du fått 20 liter med OG 1,060 och vill få OG 1,050
Då gör man så här:
Multiplicera antalet liter med Öchsle värdet.
20 * 60 = 1200.
Dela med ditt önskade värde i Öchsle
1200/50 = 24 liter.
Dvs du ska fylla på med 4 liter vatten!
Enkelt va!
Åt andra hållet är det svårare dvs att öka OG (Öchsle värdet) men det går. Antingen så fortsätter du att koka vörten tills dess att den kokat ner så mycket tills du får ditt värde.
Man får då räkna baklänges på exemplet ovan.
Du har 24 liter med Öchsle 50 och vill komma till Öchsle 60.
24*50/60 = 20 liter dvs du ska koka bort 4 liter.
Vill du inte minska volymen måste du tillsätta mera extrakt med högre Öchslevärde än det som du har i vörten.
Ett sätt är att hälla i en massa socker. Socker ger 386Öchsleliter/kilogram. Om vi försummar att volymen ökar något för enkelhetens skull så blir det så här:
Dvs du har dina 24 liter med Öchsle 50 och vill få 24 liter med Öchsle 60. Då måste du tillsätta (60-50)*24 = 240 Öchsleliter.
För socker blir mängden sålunda
240/386 = 622 gram (avrundat)
Fast strunta i sockret.
Min rekommendation är att koka ner vörten istället.
Tillsätt bara "små" mängder socker i värsta fall.