Erfarenheter från vinssatser

Är lite intresserad av pröva på det där med vintillverkning och skulle gärna vilja få lite synpunkter från er som redan är i gång. Vad kan jag förvänta mig för kvalitet på de viner från de vinsatser som säljs här på humlegården? Tänker framför allt på de dyrare röda varianterna. Hur lagringsbara är vinerna? Är det någon som har hunnit göra färdigt en sats + långlagring och kan delge resultat? Vet från ölbryggningen att det har stor betydelse vilken jäst man använder, är det samma vad det gäller vin? Skall man ersätta den jästen som ingår i satserna med flytande?
Eftersom jag aldrig gjort vin tidigare så tar jag gärna goda råd på vad jag ska tänka på så här första gången

Sv: Erfarenheter från vinssatser

Tycker de är riktigt bra men har bara provat några olika röda. Mäter sig lätt med bra viner av samma typ på bolaget. Jästen är viktig, byt gärna ut mot en jäst avsedd att passa för druvan.Följ bara instruktionerna så går det säkert fint.

Sv: Erfarenheter från vinssatser

Finns många bra vinsatser, som mister W poängterar, byt ut jästen till en bättre, sedan har jag tagit fram en liten lathund för:
Avancerad jäst och näringstillägg för ekens vin!

Varför är Näringsämnen Viktigt?

Närvaron av näringsämnen genom hela fermenteringsprocessen är viktig, även efter tillväxten har avstannat., om tillståndet för jästen försämras så kan det orsaka att jäsningen upphör i förtid.

Problemet är att i en blandning av fruktkoncentrat och vatten saknas en del viktiga mikronäringsämnen för att jästen ska trivas. Halten av näringsämnen är i allmänhet otillräckliga för att täcka jästens behov.

Kväve och andra mikronäringsämnen.

Det finns ett brett spektrum av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som jäst ständigt behöver för att hålla sig frisk, växa och metabolisera socker. Utan dessa näringsämnen riskerar man en dålig fermentering som ger oönskade bismaker samt i vissa fall helt avstannad jäsning.

Kväve är speciellt viktigt under hela fermenteringsprocessen, och värt att nämna specifikt. Det används i tillväxtfas medan jästen stärker sina cellmembran, samt under den metaboliska fasen  när jäst omvandlar socker till etanol och CO2. Utan lämpliga nivåer av kväve kan jäsningen bli utdragen och ofullständig.

Kvävehalter i frukt och druvor varierar från en sort till en annan men innehåller oftast högre halter än råsocker. Jäst behöver kvävehalter uppemot 300 mg/L för en bra fermentering, detta måste då kompletteras genom förskjutna närings tillägg.

Förskjutet Närings Tillägg vin.

Tekniken för att tillhandahålla näringsämnen i steg är populärt bland kommersiella vin och mjödmakare och brukar kallas för förskjutet näringstillägg. Processen består av att näringsämnen doseras i perioder samt avgasning av kolsyra däremellan.

Genom att sätta ihop ett FNT schema, bestämmer man den totala mängden av näringsämnen som man vill ge jästen och sedan delar men upp den i flera tillägg (omgångar). Mängden näring beror på hur mycket (volym) samt hur hög densitet (OG) musten har.

Här är ett exempel på förskjutet näringsschema för ett vindruvsvin (Ekens Exklusiv) med en slutlig alkoholstyrka på ca: 12-13%, eller OG på ca: 1.090 – 1.100

Dag 0: Rehydrera ca: 0.3g jäst per L must med 1.25g rehydreringsnäring per 1gram jäst i 20ggr vatten.
T.ex. för ca 20L must: 6g jäst med ca 7.5g rehydreringsnäring (Go-ferm eller likvärdigt) med ca: 150ml vatten

Dag 1,2 och 6: Avgasa musten genom varsam omrörning, eller med användning av en vin avgasare.

Dag 1 och 6: Försiktigt rör och tillsätt ca:0.20g Fermaid-K per L must per tillfälle.
T.ex. för 20L must: 4g per tillfälle.

NOTERA: När avgasning och/eller tillsats av näringsämnen görs, gör det mycket långsamt för att undvika extrem skumbildning, görs vinet det i damejeanne så rekommenderas även att näringen löses upp i lite vatten innan den tillsätts.

Sv: Erfarenheter från vinssatser

Jag har kanske gjort 5st vinsatser men måste säga att de sista vinsatserna blev mycket bättre när jag tillsatte ett ämne som omvandlade äppelsyra till mjölksyra.
http://shop.humle.se/jast/vinjast/flyta … -activator

Dricker inte mina vin förrän minst 6 månaders lagring, oftast längre än ett år.

Sv: Erfarenheter från vinssatser

Det där låter inte bra. Själv fick jag rådet att skippa Malo-lactic culture i vinsatserna.
Se följande tråd: http://humle.se/punbb/viewtopic.php?pid=61694#p61694
I den vinsatsen så lydde jag rådet att INTE tillsätta jässtopp, men det gick fel iallafall.
Det smakade hemskt. Jag provade satsen nu efter 1 års lagring men fick hälla ut 13 flaskor.

I övrigt smakar vinsatserna från Humlegården mycket bra. Men man måste låta de lagras minst 1 år.
Kolla gärna denna länk: http://www.craigswine.com/blog/how-long … ert-wines/