Så klart har dom ju nu haft 100 år på sej att finslipa sitt recept, och kemikalieinspektionen har sagt sitt......
Kapar nu denna gamla tråden för att jag vill åxå ha julmust!
Jag börjar med en samling recept på enbär/ris dricka som jag har googlat fram.
Vill någon att vi startar en ny tråd i stället, liknande svagdrickstråden, så säg till!
Enbärsdricka
Ingredienser
1 liter krossade enbär
10 liter vatten
5 dl farinsocker eller sirap
1/2 tsk jäst
Gör så här:
Koka upp enbären i kastrull med vatten. Rör om då och då.
Täck över grytan och låt stå ett par dygn.
Sila och tillsätt jäst och farinsocker eller sirap, låt stå ytterligare ett dygn.
Sila och häll upp drickat på små flaskor. Drickan kan stå i kylskåp eller sval källare i två till tre veckor.
Från boken MATEN: Huger och törst i Västerbotten av Torgny Lindgren & Eja Nilsson kommer 2 st recept:
ENBARSDRICKA NR 1
2 plastkassar fyllda med enris
ca 10 liter vatten
100 g socker, sirap, farin eller melass per liter silad brygd
I 1/2 g jäst per liter brygd
Repa enris från buskarna (använd handske) och låt bären följa med. Fyll två plastkassar. Gör små hål i plasten när Du kommer hem och spola sedan kallt vatten i kassarna så att det får spola igenom och ”tvätta bort” eventuella föroreningar och gamla barr. Lägg det sköljda riset i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker riset. Koka upp och slå av värmen när vattnet kokar ordentligt. Låt brygden stå och dra 20 minuter.
Sila den i en stor hink. Rör ner socker, farin, sirap eller melass eller kombinera. Kyl ner det hela till 37 grader.
Tillsätt jästen. I 1/2 gram per liter brygd. Inte mera!!
Täck över hinken och ställ den varmt minst ett dygn, gärna två. Skumma bort »Iöddret« som bildats.
Häll upp drickan på flaskor. Se till att inte bottensatsen kommer med.
Ställ flaskorna på varm plats några timmar. Sätt i korkarna, och då är det viktigt att Du har vanliga gammeldags korkar som kan tryckas ur flaskan om jäsningen skulle bli för häftig. Kom ihåg detta! INGA SKRUV- KORKAR!
Ställ flaskorna svalt 6-8 dagar.
Nu är det dags att avnjuta enbärsdrickan!
ENBARSDRICKA NR 2
5 dl färska enbär eller 3 dl torkade
en halv 10-litershink med enkvistar
8 liter vatten
2-3 dl farinsocker
ev. 25 g jäst
Koka enbär och kvistar I 1/2 timme i vattnet. Låt brygden svalna till fingervarmt, tillsätt sockret och eventuell jäst och rör om.
Nästa dag silas drickan. Förvaras i väl rengjorda flaskor på svalt ställe I 1/2-2 veckor.
Förövrigt innehåller denna boken många andra intressanta recept.
Här kommer ett recept på enbart enris och inga bär:
7 liter enris, 7 liter vatten, 100 gr socker per liter vätska och 25 g jäst.
Klipp ner och fyll en hink med enris. Skölj noga. Koka riset med vattnet i cirka 3 timmar. Sila av riset. Mät mängden vätska. Rör ner 100 g socker per liter vätska. Låt kallna. Sätt till 25 g jäst. Låt stå över natten. Skumma och tappa upp på buteljer som får stå ett par dagar.
Håll noga koll på flaskorna eftersom enbärsdrickan jäser och kan explodera. Enbärsdrickan bör konsumeras inom ett par dagar.
Ingredienser
1 liter krossade enbär
10 liter vatten
5 dl farinsocker eller sirap
1/2 tsk jäst
Gör så här:
Koka upp enbären i kastrull med vatten. Rör om då och då.
Täck över grytan och låt stå ett par dygn.
Sila och tillsätt jäst och farinsocker eller sirap, låt stå ytterligare ett dygn.
Sila och häll upp drickat på små flaskor. Drickan kan stå i kylskåp eller sval källare i två till tre veckor.
Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house